Liedjes over fietsen, wielrennen en de koers

De fiets en de koers zijn een inspiratiebron voor velen. Ook voor liedjesmakers en artiesten. Je kunt een behoorlijke playlist vullen met de meest prachtige liedjes over fietsen, wielrenners en de Tour de France. Ook op de burelen van Cycling Lifestyle is de Spotify-playlist goed gevuld met fiets geïnspireerde liedjes. Laten we hier enkele van onze favoriete fietsliedjes met jullie delen.

Het Zesde Metaal – Ploegsteert (2011)

In de klassieker Ploegsteert van de Belgische popgroep Het Zesde Metaal (van zanger én fietsliefhebber Wannes Cappelle) wordt de opgang en neergang van de in 2009 overleden wielrenner Frank Vandenbroucke bezongen. Hoewel het nummer nooit echt scoorde in de Belgische hitlijsten eindigde Ploegsteert vanaf 2016 steeds op de hoogste trede of in de top drie van de Belpop 100 van Radio 1.

‘T Was voe de koers da j’ gie dien dag
In Ploegsteert wierd geboren
Lange voor da j’ haar kreeg ip uw benen
A j’ ‘t al afgeschoren
Nijdig over ‘t stuur
Van uwen driewieler gebogen
Ge waart nog kind
Ge ving nog nie veel wind

Maximus – Mijne Velo (2023)

‘k Had ik een velo, ‘k had hem zelve gemaakt
maar ‘k ben hem verloren z’hebben hem gepakt
hij was zo schone geschilderd in ’t rood
mijn velo, mijn leven, maar nu is ‘t mijn dood

Oorspronkelijk een liedje van Willem Vermandere uit 1971. In 2023 opnieuw bewerkt en uitgebracht door Maximus. Mijne Velo werd opgepikt door het wielerprogramma Vive le Vélo. Maximus zong het nummer live vanop de Paterberg in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen. Onder meer Gino Bartali, Fausto Coppi, Briek Schotte en Eddy Merckx passeren de revue.

Kraftwerk – Tour de France (1983)

Kraftwerk bracht in 1983 het nummer Tour de France uit. Het jaar waarin Laurent Fignon de zeventigste Tour de France won. Met dit nummer lieten de Duitse pioniers van de elektronische muziek horen dat wielrennen hun tweede passie is. In 2003 brachten ze zelfs een compleet album uit rondom het thema Tour de France. Het titelnummer wordt nog altijd vaak gebruikt in radio- en televisieprogramma’s rondom de Tour de France.

Mark Ronson & The Business Intl.– The Bike Song (2010)

I run around town, around round the town
With the pedal to the metal
The pedal to whatever
Gonna ride my bike until I get home


“Dit is waarom het een goed idee is om een liedje te schrijven met een fiets erin. Het is niet alleen een goede hook om een tekst aan op te hangen, het spreekt ook ons innerlijke kind aan. De meesten van ons hebben wel eens gefietst, toch? Welnu, dit spreekt voor het deel van ons dat verlangt naar een eenvoudiger leven, vrij van saaie afleidingen.” (Fraser McAlpine, BBC Chart Blog)

Queen – Bicycle Race (1978)

I want to ride my bicycle, I want to ride my bike.
In 1978 raakte Freddy Mercury gefascineerd door de Tour de France toen de 18e etappe (gewonnen door Gerrie Knetemann) zijn hotel in Montreux passeerde. “Hij vertelde me dat hij een vreemd idee had om een lied genaamd Bicycle Race te maken met in het midden een fietsbellen solo”, aldus Queen drummer Roger Taylor. De videoclip was enigszins controversieel. Queen huurde 65 vrouwelijke modellen in, samen met een handjevol racefietsen. Alle naakte lichaamsdelen werden netjes weggewerkt, maar toch werd de videoclip in sommige landen verbannen. Hoewel ‘bicycle’ de meest gebruikte term is in het lied, gaat het nummer niet zozeer over een fiets. De fietsenrace staat symbool voor het verlangen van Mercury om openlijk en vrij te leven.

Skik – Op Fietse (1997)

Dat je in Drenthe machtig mooi kunt fietsen is alom bekend. In Op fietse beschrijft Daniël Lohues een fietstocht door zijn geboortestreek. Deze tocht werd later de basis van een toeristische fietstocht van de Drentse VVV: de Skik-route. Op fietse werd verkozen tot het beste Drentse lied ooit en is jaarlijks terug te vinden in de Top 2000 van NPO Radio 2.
wie döt mij wat, wie döt mij wat
wie döt mij wat vandage ‘k
heb de banden vol met wind
nee ik heb ja niks te klagen

Luka Bloom – The Ride (2012)

Think I’ll go for a ride
In het prachtige The Ride zingt de Ierse singer-songwriter Luka Bloom over eropuit gaan met de fiets. “Zet me op een zadel en ik ben weer een kleine jongen. Een jongetje met een doel. Zoals de Tour de France”.
Some days I’m like Sean Kelly
Some days I’m David Byrne
Pedaling through Dublin
Or Portland Oregon

Paolo Conte – Bartali (1979)

Gino Bartali door de ogen van de Italiaanse zanger Paolo Conte. Het lied gaat over een stel dat aan de kant staat te wachten tot Bartali langskomt. Het is een hete dag, zelfs het rubber plakt.
Oh, quanta strada nei miei sandali
quanta ne avrà fatta Bartali
quel naso triste come una salita
quegli occhi allegri da italiano in gita
e i Francesi ci rispettano
che le balle ancora gli girano
e tu mi fai – dobbiamo andare al cine –
– e vai al cine, vacci tu. –

Terwijl hij lovend praat over zijn held, Bartali, zeurt zij aan zijn kop. Hij wil gewoon wachten op de grote held. “Die trieste neus als een helling”, een prachtige zin, refererend aan de gehavende neus van Bartali. Bron: Gerbie’s Lifeblog

Spinvis – Bagagedrager (2002)

Bagagedrager is een dromerig en mysterieus liedje van Spinvis met een diepe tekst.
Fietsen als metafoor. Het leven is net als fietsen. Met een bagagedrager vol met herinneringen.
En hoe je ook je stuur vasthoudt
De wind komt door je handschoenen heen
Je vingers zijn versteend

Berry – Les Passagers (2012)
Ellen ten Damme – Tour de France (2020)

Wanneer je dit liedje hoort kun je maar aan een ding denken: de Tour de France! Dit is te danken aan de zomerse, Franse sfeer en het feit dat het wielerprogramma De Avondetappe Les Passagers sinds jaren gebruikt als openingsmuziek.
Kenners zullen horen dat Les Passagers van Berry een muzikale bewerking is van Iggy Pop’s The Passenger. Ellen ten Damme maakte in 2020 een eigen bewerking: Tour de France. Dit liedje was meerdere keren te zien en te horen in De Avondetappe en werd in 2023 officieel uitgebracht als single.

Wil je dit artikel delen?
De waardering van www.cyclinglifestyle.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 3712 reviews.