Koers: Eddy Merckx & Molteni

molteni belgie flandriens 2

Als er één wielrenner onlosmakelijk is verbonden met het wielerteam waarvoor hij met heel veel succes heeft gekoerst dan is het wel Eddy Merckx met Molteni (1971-1976). Hoewel De Kannibaal gedurende zijn imposante wielercarrière ook uitkwam voor andere wielerformaties (Solo-Superia, Peugeot-BP, Faema, Fiat en C&A) staat de naam van Molteni nadrukkelijk naast dat van Merckx in het collectieve wielergeheugen gegrift.

Salami uit Arcore
Molteni staat synoniem voor de Italiaanse wielerploeg die bijna volledig in het teken stond van kampioen Eddy Merckx. De sponsor en naamgever Molteni was echter ook een Italiaanse Salami-fabrikant die was gevestigd in Arcore in de regio van Milaan. De familie Molteni begon in 1958 een eigen wielerteam. In 1971 transformeerde Molteni naar een Belgisch team met Merckx als kopman, maar de naam van de sponsor bleef altijd onveranderd (tot aan het einde van 1976). Ook de typerende kleur van de iconische Molteni trui is nooit veranderd. Volgens sommigen oranje, maar in werkelijkheid eerder (roest)bruin. Eddy reed als kopman van 1971 tot 1976 voor Team Molteni maar was veel minder vaak in het bruine Molteni tricot te bewonderen dan je in eerste instantie zou denken. Nog vaker had hij namelijk een gele trui, roze trui of regenboogtrui om zijn schouders.

De Kannibaal
Het palmares van Eddy is indrukwekkend en nog steeds ongeëvenaard. De bijnaam De Kannibaal dankt Merckx aan het feit dat hij maar liefst 445 van de 1582 wedstrijden won waaraan hij deelnam als beroepsrenner. Merckx won vijf keer de Tour de France, vijf keer de Giro d’Italia, een keer de Ronde van Spanje en hij werd drie keer wereldkampioen. Daarnaast won hij vrijwel alle klassiekers en verbrak hij in 1972 het werelduurrecord. De meeste van zijn overwinningen behaalde Merckx in dienst van Molteni.
Andere grote namen die voor Molteni (Arcore) hebben gereden zijn Gianni Motta, Marino Basso en Rudi Altig. In 1971 reed de Nederlander Rini Wagtmans in dienst van Molteni en Merckx. Eigenlijk wilde Merckx geen ‘Ollanders’ in zijn ploeg, maar voor Wagtmans maakte hij een uitzondering omdat hij de Brabander niet als een echte Nederlander beschouwde.

Koerstrui
De wollen koerstruien van Molteni zijn tegenwoordig ware collectors items en vaak gereproduceerd of nagemaakt. Je ziet ze vaak voorbijfietsen bij retrokoersen en retro wielertochten die over de hele wereld worden georganiseerd. Ook de oranje Molteni racefiets is een klassieker. In de beginjaren gemaakt door framebouwer Colnago, daarna door Ugo de Rosa. De Rosa was tussen 1973 en 1978 de persoonlijke mecanicien en framebouwer van Eddy Merckx. Een ander iconisch beeld is de legendarische Volvo 244 ploegleiderswagen van de Molteni wielerploeg. Met de bekende Molteni ploegleiders Guillaume (Lomme) Driessens, Robert Lelangue en Giorigio Albani achter het stuur van de Molteni volgwagen.

Molteni en Eddy zijn in de hedendaagse wielerwereld nog steeds een bron van inspiratie voor jong en oud.

“Ride as much or as little, or as long or as short as you feel. But Ride!” (Eddy Merckx)

Wil je dit artikel delen?
De waardering van www.cyclinglifestyle.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 3712 reviews.